Новина: Декларация по чл. 15 ор ЗЗБУТ, или поредната недомислица в държавата
(Категория: Статии)
Публикувано от brrabg
неделя 30 май 2010 - 15:05:52


Декларация по чл. 15 ор ЗЗБУТ, или поредната недомислица в държавата


Вероятно вече всички са разбрали, че трябва да се подаде декларация по чл. 15 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Срок 30.06.2010 г.

До тук добре.

Подавали сме какви ли не декларации – ще подадем още една. Може и с електронен подпис – да, даже е по-лесно. Няма да чакаме на опашки, няколко бутона на мишката и сме готови.

Така е, но не съвсем.

Подавайки декларацията с електронен подпис получаваме съобщение:

Вашата декларация е приета. На посочената електронна поща ще получите входящ номер след обработка на декларацията.

И толкова. Няма входящ номер, няма обратен мейл. Нищо. Само едно съобщение на екран.

Добре. Ще изчакаме един два дни и ще получим отговор.

Ще получим, но не след ден-два, а след 30 дни. Това е срокът за обработка на декларациите подадени по електронен път, определен в наредбата.

Нали за това уж са тези компютри, електронни подписи и интернет – да стават по-бързо нещата. Ако занеса декларацията в инспекция по труда, ще получа входящ номер веднага. Ако я подам по интернет – след 30 дни.

Просто супер.

Както се казва – Бързо, лесно и удобно!

И да кажем си подам декларацията на 5 юни. Получавам съобщението на екрана, че всичко е наред и чакам. Идва 5 юли и... нищо. Нямам никакво съобщение. И как да докажа, че съм подал декларация, ако някой твърди, че не съм.

Да, за идеята със скрииншот на екрана се сетих. Но скрииншотове се правят лесно с всяка графична програма. Даже сам себе си не мога да убедя с този скрииншот, че съм подал декларация. Да не говорим, че в изписаният на екрана текст даже не се споменава името на фирмата, за която е подадена декларация.

И пак стигам до един и същи въпрос. Въобще на последък все стигам до този въпрос:

Защо са похарчени някакви пари, за една система за обработка на тази декларация, след като тя не може да извърши и елементарното действие по издаването на входящ номер, за изпратената по електронен път информация.

Не мога да си отгоовря!

А и да питам, едва ли някой ше ми отговори!Новина от Регистрация на фирма
( http://www.regfirms.com/news.php?extend.20 )