Трябва ви нот. заверен договор за прокура, спесимен от подписа на прокуриста и заявление за вписване на прокура Документите се подават в агенция по вписванията
Днес ходих в НАП. Казаха ми, че тъй като ЕТ няма дейност отдавна, не е необходимо да назначавам прокурист, а просто управител. Осигуровки ще се дължат само за управителя, за собственика няма нужда. Служителката не изглеждаше съвсем убедена във всичко. Така ли е?
Смятам да възобновя дейността. Просто искам да се плащат осигуровки на съпругата ми, вместо на мен. Ако е възможно просто да е управител, ще е по-изгодно и лесно.
ЕТ не може да има назначен управител с вписване в ТР Можете да го назначите по ТД но това няма да ви спести вашите осигуровки. Единственото решение е прокурист и вие декларирате, че няма да участвате в дейноста на дружеството.
Получих отговор от НАП. Не знам аз ли не съм попитал ясно или има грешка. " Здравейте, Благодаря за отговора. Само бих желал да потвърдите, че ако назнача съпругата ми за управител в моята фирма (ЕТ), няма да дължа осигуровки за себе си. Аз няма да участвам в дейността. Хубав ден!
Това което сте получили нма особена стойност и не мисля, че са обърнали сериозно внимание на въпроса ви. По принцип е вярно, че ако не извършвате дейност в ЕТ, няма да дължите осигуровки, но също така е вярно, че всъщност вие ще управлявате, защото в ЕТ управител не може да се впише, а управителя назначен с трудов договор няма права реално да представлява ЕТ, защото не е вписан в ТР Не приемайте този мейл от НАП за решение на вашия проблем, приемете го като един проформа отговор без никаква стойност.